Verified

ALARMANTNO/ AKCIJA PROTIV ZLOSTAVLJANJA MALOLJETNIKA NA FACEBOOKU: Najveća ku..a na Vratniku, svi je gu...i, izvršila abortus... Fuj, Stari Grade, šta ti ku..e rade!

10:52 Jan 9 2012 Sarajevo

Description
Budući da ne postoji organizirana akcija koja je usmjerena na suzbijanje cyberbullyinga, borba protiv ovakvog oblika maltretiranja vršnjaka u BiH spala je na pojedince okupljene oko Facebook stranice ANTI Glamour.

U posljednje vrijeme Facebook je među maloljetnicima postao pravi teren za zlostavljanje vršnjaka. Iako se u svijetu, ali i susjednim državama već neko vrijeme aktivno govori o cyberbullyingu i mada je ovakva vrsta maltretiranja već odavno stvarnost u BiH, ono prolazi nekažnjeno, a borba protiv ovakvog oblika zlostavljanja u rukama je pojedinaca.

Bullying ili zlostavljanje djece od strane drugog djeteta ili djece može imati više oblika: fizički, emocionalni, verbalni, seksualni, cyberbullying ili kombinaciju navedenog. Može uključivati jedno dijete koje zlostavlja drugo ili grupu djece koja zlostavljaju jedno dijete ili drugu grupu djece.

Glamour 6

Nažalost, bullying je jako raširena pojava. Teško je uopće procijeniti koliko je uzeo maha, zbog toga što veliki broj djece nikada nikome ne ispriča što im se događa. Međutim, sa cyberbullyingom situacija je nešto drugačija. To više nije 'rezervirano' samo za grupice djece, jer zlostavljači djeluju preko interneta i Facebooka koji je danas dostupan svakome.

Upravo s ciljem zlostavljanja vršnjaka, u Bosni i Hercegovini otvorene su brojne Facebook stranice koje za cilj imaju osramotiti, diskreditovati i oblatiti tinejdžere i tinejdžerke u BiH. Tako administratori brojnih 'Glamour' Facebook stranica u BiH - koje su podijeljene po općinama i gradovima - svakodnevno objavljuju razne kompromitirajuće fotografije svojih vršnjaka, a često je fotografija popraćena uvredljivim tekstom, tačnije tračem o osobi sa fotografije.

Glamour 2

Pojedinci okupljeni oko Facebook stranice ANTI Glamour su se odlučili obračunati se s ovakvim oblicima nasilja stranica čiji je jedini cilj širenje mržnje i izazivanje netrpeljivosti među mlađom populacijom.

Glamour 7

"Posebno zabrinjava to da su grupe ovog tipa objavljivale sadržaj koji otvoreno prikazuje dječju pornografiju", stoji u saopćenju za medije koje smo dobili od pripadnika ANTI Glamour grupe, koji zbog svoje sigurnosti ne žele u javnosti istupati sa svojim imenima.

"Bez obzira na činjenicu da su osobe prikazane na fotografijama državljani Bosne i Hercegovine, niti jedna nadležna institucija nije se oglasila povodom nastale situacije", dodaje se u saopćenju. Upravo iz ovog razloga pojedinci okupljeni oko ANTI Glamour grupe morali su sami krenuti u borbu protiv maloljetničkog zlostavljanja, a najavili su da će spisak sa svim dokazima već danas poslati Federalnoj upravi policije (FUP).

Glamour 3

Glamour Facebook stranice, naime, odaju privatne sadržaje pojedinaca bez njihove dozvole, čime narušavaju njihovu privatnost. Sadržaj im se bazira na govoru mržnje i klevetanju, prilikom čega nastoje da pojedince pokažu u negativnom svjetlu, a gnjev javnosti usmjere ka njima.

"Budući da su žrtve u najvećem broju maloljetnici, zakon bi ih trebao štititi po svaku cijenu, a to se nažalost ne dešava. Budući da je tako, odgovornost moraju preuzeti građani i mediji, te zajedno tražiti rješenje. Radi se o specifičnoj situaciji u kojoj društvena mreža Facebook igra glavnu ulogu budući da su sporne stranice dio iste, zbog toga smo se odlučili na osnivanje Facebook stranice naziva ANTI Glamour, koja ujedinjuje sve obične dobronamjerne građane u cilju zatvaranja predhodno spomenutih stranica. Ideja dobro napreduje, te se možemo pohvaliti da smo zajedničkim silama ugasili neke od najvećih stranica ovog tipa. Međutim, stvaraju se nove, koje nastavljaju sa objavljivanjem istog sadržaja, te nam je potrebna Vaša pomoć. Jedini način zatvaranja stranica je prijavljivanje njihovog postojanja Facebooku, koji bi nakon toga trebao preuzeti odgovornost te ih obrisati. Javnost mora biti upoznata sa tim", napisano je u saopćenju ANTI Glamour grupe.
Credibility: UP DOWN 0