Unverified

Je li mlada Sarajka žrtva ljekarskog nemara: Smrt ne čeka ponedjeljak

13:02 Dec 15 2011 Sarajevo

Description
Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu pokrenulo je predistražne radnje zbog sumnje na nesavjesno liječenje usljed čega je umrla 33-godišnja Marijana Puketa iz Sarajeva.

Iz Kantonalnog tužilaštva saznali smo da je tužiteljica Meliha Bungur zaprimila predmet po prijavi Darka Pukete, supruga umrle pacijentice. Istraga još nije pokrenuta te iz Tužilaštva nisu htjeli iznositi detalje o ovom slučaju.

Pukla aorta

Prema riječima Marijaninog supruga, nakon što je slučaj prijavio Tužilaštvu, tužiteljica je na dan sahrane naložila da se obavi obdukcija koja je pokazala da je nesretna žena umrla od puknuća arote, koja je najveća arterija u ljudskom organizmu. Razlog puknuća aorte je visok pritisak.

Vještak sudske medicine Nermin Sarajlić kazao je da je on uradio obdukciju te da čeka još neke nalaze tkiva.

U svojoj ispovijesti za naš list neutješni suprug otkrio je postupke ljekara koji su, prema njegovim tvrdnjama, Marijanu odveli u smrt.

- Odjednom je dobila drastično povišen srčani pritisak 30. novembra ove godine i bolove u prsima. Odveo sam je u Hitnu pomoć, odakle su nas uputili na Kliniku urgentne medicine bolnice Koševo. Tada joj je pritisak bio 200 sa 110. Na KUM-u su je primili ljekari Senad Hasanspahić i Maja Stevović. Rečeno nam je da se vratimo kući, mjerimo pritisak ujutro i navečer, što smo i učinili. Dva dana kasnije, u petak, 2. decembra, Marijani je pritisak skočio na 220 sa 120, što je bilo alarmantno. Opet smo upućeni na KUM, gdje je dobila tabletu za sniženje pritiska i poslani smo u Hitnu da uzmemo recept za lijek lopril. Kazali su nam da se javimo u ponedjeljak, jer pretrage nisu mogli uraditi zbog vikenda - kazao je Darko.

Marijanino zdravstveno stanje se pogoršavalo iz sata u sat. Imala je veoma visok pritisak, a Darko je molio ljekare da pretrage urade odmah te da je prime na neki odjel da bi joj pomogli, a to se sve dešavalo u tri sata ujutro.

- Jedan od ljekara pozvao je Kliniku za bolesti srca, gdje je dežurni ljekar bio Osman Terzić, koji je, kako sam čuo, rekao da trenutno nije raspoložen za novog pacijenta. Bio sam očajan i otišao sam do Terzića da ga zamolim da primi moju suprugu na liječenje. Kazao mi je, međutim, da se ne sekiram te da to nije ništa strašno i da se može čekati ponedjeljak. Ponovo smo otišli kući - kroz suze nam je ispričao Darko.

Uzete izjave

Marijani je opet pozlilo u subotu, 3. decembra, u jutarnjim satima. Darko ju je odmah odveo u Hitnu, odakle je ambulantnim kolima prebačena najprije na KUM, a potom na Treću internu kliniku za bolesti srca i reumatizma.

- Pritisak joj je bio opet 220 sa 120. Na Trećoj internoj kazali su mi da moja supruga nije slučaj za njih, nego za Prvi internistički odjel. Na kraju su je primili na Treću internu kliniku oko pet sati ujutro. Tamo je, umjesto na intenzivnu njegu, smještena u običnu bolesničku sobu. Oko 14 sati sam došao u posjetu i supruga mi je kazala da je dobila strahovit napad pritiska te da nije mogla dozvati ljekare i sestre. Pokušala je doći do njih, ali je pala u hodniku, gdje su je pronašli. Pošto je bio vikend, govorili su mi da do ponedjeljka ne mogu uraditi dijagnostiku iako sam ih molio. U 17.45 sati telefonom su mi javili da je moja Marijana umrla. Nije dočekala ponedjeljak, umrla je u subotu - pojasnio je Darko.

Sutradan su ga pozvali inspektori FUP-a koji su otišli u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu kako bi uzeli izjave od ljekara. Darko nam je kazao da je razgovarao i s Vesnom Lozo, šeficom Klinike za bolesti srca i reumatizma, koja mu je kazala da su napravljeni propusti te da su na KUM-u imali mogućnosti da naprave dijagnostiku za 15 minuta, kojom su mogli utvrditi uzrok visokog srčanog pritiska i spriječiti fatalnu posljedicu.
Credibility: UP DOWN 0