Unverified

Bijeg od 15-godišnje torture: Tjerao me da sat vremena stojim na jednoj nozi ispod sijalice

13:17 Feb 7 2012 Bužim, Bosnia and Herzegovina

View original report on: Bosnia and Herzegovina

Description
U sigurnoj kući u Bihaću već mjesec boravi N. R. (44), rodom iz Bužima, žrtva porodičnog nasilja. U kuću je stigla nakon što je konačno poslije 15 godina braka odlučila ostaviti nasilnog supruga Huseina iz Velike Kladuše. Podnijela je i zahtjev za razvod jer, kako je kazala, povratka više nema.

Prijava policiji

- Udala sam se 2. septembra 1996. godine. U kući sam zatekla dvoje djece iz Huseinovog prvog braka, od četiri i šest godina. Tada nisam znala da ga je bivša supruga ostavila zbog fizičkog maltretiranja. Nisam znala ni da je deset godina odležao u zatvoru, jer je u jednom restoranu u Todorovu prije agresije na BiH nožem izbo čovjeka. Nakon mjesec braka počeo me vrijeđati i tući - počinje dramatičnu ispovijest N. R.

Tuče i maltretiranja, često bez ikakvog povoda, bile su sastavni dio njenog života punih 15 godina. Nikada je nije tukao pred djecom, a ona se djeci nikad nije požalila na oca.

Izmišljao je razloge za matretiranja, a nekoliko puta je morala sat ili dva na jednoj nozi stajati ispod sijalice s glavom okrenutom prema svjetlu. Ako to ne bi uradila, bila bi pretučena. Samo jednom je otišla u Policijsku stanicu Velika Kladuša da bi prijavila supruga koji ju je zlostavljao.

- Bila je zima, došao je u stan i tražio kafu i jelo. Nakon što sam donijela oboje, sve je bacio na pod. Kada sam ga upitala zašto to radi, uzeo je nož. Prepala sam se, pobjegla u kupatilo, zaključala se i kroz mali prozor pobjegla bosa do policije - prisjetila se N. R.

Bilo je stid

Huseina je policija potom odvela i prenoćio je u pritvoru. Osam dana kasnije N. R. ponovo je dobila batine, jer ga je prijavila za nasilje u porodici. Do bijega u sigurnu kuću N. R. nije više tražila pomoć policije od nasilnog supruga. Bježala je u komšiluk i vraćala se nakon dan ili dva. Punih 15 godina žrtva je od braće u Bužimu skrivala da je suprug zlostavlja. Na pitanje zašto, odgovorila je tiho da ju je bilo stid.

U bihaćku sigurnu kuću prevezena je vozilom bužimskog Centra za socijalni rad. Prethodno ju je suprug "ispratio" udarcima po glavi i ramenima. N. R. čeka sudski poziv za rastavu od Huseina. U sigurnoj kući joj je, kako tvrdi, dobro, paze je i nije navikla na takvu brigu. Kada se razvede, za početak će boraviti kod braće u Bužimu, a poslije šta život donese.
Credibility: UP DOWN 0

Additional Reports

Sutkinja je sudija koji je žena i nezadovoljni ste njegovim radom

14:57 Mar 12, 2012

Bihać, Bosna i Hercegovina, 22.87 Kms

Napadnut pripadnik lgbt zajednice

12:54 Jan 31, 2012

Sjeverna Bosna, Bosnia and Herzegovina, 33.51 Kms

Otkazan humanitarni parti za transexsualnog aktivistu

12:16 Dec 07, 2011

Banja Luka, Bosnia and Herzegovina, 35.4 Kms