Verified

Sutkinja je sudija koji je žena i nezadovoljni ste njegovim radom

14:57 Mar 12 2012 Bihać, Bosna i Hercegovina

View original report on: Bosnia and Herzegovina

Description
Dnevni avaz opet učestvuje u demonstraciji sile sirotog "Bišćanina Hamid Okanović, nastanjenog u Austriji, koji je preživio pravi horor prilikom nedavne posjete domovini."

Treba i napominjati da je ta dobra osoba, filantrop, inače optužena za nanošenje ozljeda drugoj osobi?

Da li je suvišan bilo kakav komentar?

U nastavku tekst objavljen na dnevniavaz.ba:

Tridesetjednogodišnji Bišćanin Hamid Okanović, nastanjen u Austriji, preživio je pravi horor prilikom nedavne posjete domovini. On je, naime, pritvoren u Kaznenopopravni zavod u Bihaću, i to u ćeliju s osuđenim ratnim zločincem, nakon što je, kako tvrdi, odbio prijedlog sutkinje Općinskog suda u Bihaću Jasminke Karabegović da prihvati advokata kojeg mu je ona preporučila da ga brani od optužbi za nanošenje lakših tjelesnih povreda jednoj osobi.

Sutkinja je iz istog razloga odbila i da mu, umjesto pritvora, odredi kauciju od 5.000 maraka, koju je prvobitno predložila i za koju je čak bila napravila i rješenje.

Iznuđeno priznanje

- Iako sam bio spreman platiti kauciju, a prije toga ostavio sutkinji i svoj pasoš, kada je čula da imam drugog advokata, bez prava da se javim porodici i uzmem osnovne potrepštine poslala me u zatvor, i to u ćeliju sa Zoranom Bergom, zločincem koji je ubijao u Ljutočkoj dolini, iako je zakonom zabranjeno pritvorenike smještati s osuđenicima. Šest noći, koliko sam bio u pritvoru, skoro da nisam ni spavao, zbog spoznaje da sam u istoj prostoriji sa zločincem - priča Okanović i dodaje da su mu u pritvoru bili uskraćeni telefonski pozivi i posjeta advokata.

Tek peti dan kontaktirao je s advokatom, koji mu je rekao da je jedini način da izađe iz pritvora taj da potpiše priznanje o krivici za dešavanja iz 2006. godine, kada je prilikom napada od petorice pijanih nasilnika jednom od njih u samoodbrani nanio lakše ozljede, ili u pritvoru može ostati i do tri mjeseca.

Ukidanje pritvora

U strahu da će tako dugo ostati u društvu zločinca, potpisao je priznanje i nakon dva dana dobio je rješenje o ukidanju pritvora. Naš sagovornik naglašava da je oduvijek bio uzoran građanin i sportista koji je jedino iskustvo s policijskim i pravosudnim organima imao u tom slučaju kada je bio napadnut i kada se branio te da je to i rekao na ročištu u ovom predmetu održanom prvi put 2007. godine.

Okanović ističe da se na pozive za ročišta koja su, prema tvrdnjama suda, uslijedila nije odazivao jer ih nije ni dobivao na adresu u Austriji, gdje živi. Ističe da će pravdu za sebe, ali i zbog svih onih koji bi mogli doživjeti njegovo iskustvo, potražiti i na višim instancama u zemlji te, ako treba, ići i do Strazbura.

U Općinskom sudu u Bihaću "Avazu" su potvrdili da je Okanoviću određen pritvor zato što se nije odazivao sudskim pozivima. Nisu nam odgovorili na pitanje pod kakvim je okolnostima pritvoren te na ono vezano uz visinu kaucije u ovakvim slučajevima.

Sutkinja i tetka

Kako saznaje "Avaz", sutkinja Jasminka Karabegović i nije baš uvijek tako stroga i savjesna kakvom se prikazala u slučaju Hamida Okanovića. Prema našim informacijama, Karabegović je tetka Majde Piralić, koja je 2005. godine bila pritvorena zbog dovođenja u vezu sa smrću svog mladića koji se predozirao u njenom podstanarskom stanu u Sarajevu, o čemu je "Avaz" već pisao. Navodno je Karabegović uspjela zataškati ovaj slučaj, a priča se da je sestričnu svojim vezama zaposlila u Sudu. Uvidom u spisak zaposlenih u Sudu, uvjerili smo se da Piralić zaista radi u ovoj instituciji.
Credibility: UP DOWN 1

Additional Reports

Bijeg od 15-godišnje torture: Tjerao me da sat vremena stojim na jednoj nozi ispod sijalice

13:17 Feb 07, 2012

Bužim, Bosnia and Herzegovina, 22.87 Kms

Napadnut pripadnik lgbt zajednice

12:54 Jan 31, 2012

Sjeverna Bosna, Bosnia and Herzegovina, 49.05 Kms

Otkazan humanitarni parti za transexsualnog aktivistu

12:16 Dec 07, 2011

Banja Luka, Bosnia and Herzegovina, 50.27 Kms

Nedozvoljeno snimanje mobitelom

22:30 Feb 15, 2013

Laktaši, Bosnia and Herzegovina, 55.02 Kms