Verified

Horor u Živinicama: Kako je grupa mladića silovala djevojčicu ometenu u razvoju

13:15 Nov 30 2011 Živinice, Bosna i Hercegovina

View original report on: Bosnia and Herzegovina

Description
Bilo ih je dvanaest. Desetorica su uhapšena, a devetorica osuđena. Ona je bila sama. Patila je od blagog mentalnog poremećaja u razvoju, imala je nepunih 15 godina i bila je napijena i drogirana, ...
...piše Dnevni avaz.

Ne radi se ovdje o nekom morbidnom scenariju nekog horor filma nego o stvarnom događaju iz decembra prošle godine. Tog snježnog 2. 12. 15-godišnjakinja iz Banovića dovedena je u kuću u živiničkom naselju Križaljka. Selmir Čelebić (23) doveo ju je u kuću koju je koristio nakon djedove smrti. Djevojčica je u kući boravila skoro puna tri dana i za to vrijeme preživjela je brutalno, bolesno seksualno iživljavanje.

Čelebić je u kuću pozivao i svoje društvo. Telefoni su bili usijani, a u kući su se smjenjivali njegovi prijatelji. Nesretna djevojčica vjerojatno nije bila ni svjesna šta se oko nje događa. Horor je trajao sve do 4. prosinca i kasnih poslijepodnevnih sati, kada su susjedi prijavile policiji da se u kući u naselju Križaljka događa nešto čudno.

Snimali mobitelom

Čelebić i još devetorica njegovih prijatelja odmah su uhićeni, a nakon saslušanja, u pritvoru su zadržana sedmorica. U brigu o djevojčici uključila se nevladina organizacija „Zemlja djece“ iz Tuzle. Nadležni centri za socijalni rad nisu, jer su čekali da ih netko službeno obavijesti. Televizija i novine nekima su, izgleda, još misaone imenice.

Raditi svoj posao, teška je muka. Tijekom istrage čak i najiskusniji policijski profesionalci suočili su se s nevjerojatnim i do tada neviđenim činjenicama. Već prilikom pretresa kuće i drugih objekata pronađeni su marihuana te boce popijenog i alkohola pripremljenog za opijanje. Odmah se posumnjalo, a poslije se pokazalo točnim da su droga i alkohol davani i djevojčici.

Možda i najšokantniji podatak je da su dijelovi brutalnog seksualnog iživljavanja nad nemoćnom djevojčicom snimani mobitelima te da je u kuću dovođen desetogodišnji dječak kako bi mu oni, stariji „frajeri“, pokazali kako se rade „one stvari“.

I dok je djevojčica bila prepuštena sama sebi, bez pomoći ijedne državne institucije, uhićeni i osumnjičeni mladići, da stvar bude još šokantnija, dobivali su na svojim profilima na Facebooku podršku prijatelja.

Tako je na Facebooku jednog od njih - Besima Hurića - bilo ispisano nekoliko poruka u kojima mu se poručuje da su uz njega, da izdrži i da novinare „treba poslati u PM, jer su sve preuveličali“. Najžalosnije u svemu je to što su većinu poruka, sudeći prema onome što se moglo vidjeti, pisali jedva punoljetni djevojke i mladići.

Šest mjeseci poslije, brutalno orgijanje i seksualno iživljavanje nad 15-godišnjom djevojčicom iz Banovića dobilo je sudski epilog.

Devetorica učesnika trodnevnog iživljavanja nad djevojčicom s blagom mentalnom retardacijom, kojoj su, pored toga, davali alkohol i marihuanu, prvostupanjskom presudom Županijskog suda u Tuzli dobila su zatvorske kazne.

Optuženi su na glavnom pretresu priznali krivicu. Županijski sud u Tuzli donio je osuđujuću presudu i izrekao kazne zatvora zbog kaznenog djela spolni odnošaj s nemoćnom osobom, u sticaju s drugim kaznenim djelima. Sud je ocijenio da je djevojčica dovedena u stanje nemoćnosti u kojem nije bila sposobna da se suprotstavi njihovoj namjeri da s njom imaju seksualne odnose. Ali, onda je za mnoge uslijedio šok!

Selmiru Čelebiću, organizatoru brutalnog i nezapamćenog događaja, koji je djevojčicu doveo u djedovu kuću u Živinicama, izrečena je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od tri godine. Županijski sud izrekao je kazne i Sabahudinu Maziću (dvije godine i jedan mjesec), Arminu Ibriševiću (godina i sedam mjeseci), Asimu Ferhatbegoviću (godina i deset mjeseci) Aldinu Beširoviću (godina i sedam mjeseci).

Kazne zatvora u trajanju od jedne godine za kazneno djelo spolni odnošaj s nemoćnom osobom izrečene su Eldaru Klopiću, Jasminu Fejziću, Besimu Huriću i Ernesu Rahmanoviću. Mirzi Nišiću, koji nije priznao krivicu, postupak je razdvojen pa će mu se suditi pred drugim sudskim vijećem.

Sve ukupno, njih devetorica osuđena su na 14 godina i mjesec zatvora. Uz sve to, nakon izricanja presude, Županijski sud Tuzla donio je rješenje kojim su optuženi Čelebić, Ferhatbegović, Beširović, Klopić, Mazić i Ibrišević, koji su do sada bili iza rešetaka, pušteni iz pritvora uz obrazloženje da su im izrečene kazne zatvora ispod pet godina te da su na glavnom pretresu priznali krivicu.

Prosvjedi organizacija

Tužiteljstvo Tuzlanske županije se žalilo. Drugostupanjski sudski postupak tek slijedi. Šokirani presudom Županijskog suda u Tuzli i visinom kazne, reagiralo je i nekoliko nevladinih organizacija - Omladinski pokret „Revolt“, Odred izviđača „Krin“, Udruženje građana „Zemlja djece“ i „Vive žene“.

Smatraju da su devetorici optuženih za spolni odnošaj s nemoćnom osobom - Selmiru Čelebiću, Sabahudinu Maziću, Arminu Ibriševiću, Asimu Ferhatbegoviću, Aldinu Beširoviću, Eldaru Klopiću, Jasminu Fejziću, Besimu Huriću i Ernesu Rahmanoviću - izrečene sramotno blage kazne zatvora.

- Presuda „živiničkoj devetorci“ još je jedna u nizu sramotnih, de facto oslobađajućih presuda koje suci Županijskog suda u Tuzli izriču počiniteljima teških i opasnih kaznenih dijela te tako daju izravan podstrek siledžijama i kriminalcima za njihovo nasilje na području TŽ. Prostim osvrtom na odredbe članova 203. i 204. Kaznenog zakona FBiH jasno je da se radi o kaznenom djelu u sticaju za koje je predviđena kazna zatvora od 3 do 15 godina zatvora, odnosno, u najblažem slučaju, od 1 do 10 godina zatvora - navode iz nevladinih organizacija.

Bez obzira na ionako blagu Zakonom propisanu sankciju, jasno je, navodi se, da su županijski suci u Tuzli počiniteljima ovako odvratnog djela izrekle kazne od jedne do tri godine zatvora, dakle minimalne ili kazne koje su i ispod Zakonom propisanog minimuma!

- Pri tome je Županijski sud donio i rješenje o puštanju osuđenih iz pritvora s obzirom na kaznu zatvora ispod 5 godina i činjenicu da su osuđeni priznali krivicu, čime su počinitelji ovog kaznenog djela faktički oslobođeni - navodi se u reakciji.

Blaga kaznena politika

Kaznena politika trebala bi biti preventivna mjera, da sve one koji su ikada pomislili da tako nešto grozno urade nad djetetom, opomene šta ih čeka, kažu stručnjaci.

- Kaznena politika naših sudova nedopustivo je blaga i za silovanje nemoćne maloljetne djevojčice određuje kaznu od svega godinu zatvora. Suci često pronalaze sve moguće olakšavajuće okolnosti za nasilnike kako bi im smanjili kaznu, umjesto da bude obrnuto. Pooštravanje kaznene politike jedan je od osnovnih načina da se suzbije seksualno nasilje nad djecom. Jer, dok netko ne bude osuđen na deset ili petnaest godina, drugi se neće opametiti - kaže Mirsada Bajramović, predsjednica UG „Zemlja djece“.

Ko su nasilnici?

U velikom broju slučajeva, pokazalo se, seksualno nasilje nad djecom provode osobe koje se ne mogu smatrati pedofilima. Takav je i slučaj u Živinicama, gdje je riječ o grupi obijesnih mladića koji zadovoljavaju svoje nastrane potrebe koristeći nemoć žrtve, maloljetne djevojčice.

- To su osobe koje imaju poremećaj u ponašanju, što je, opet, posljedica cjelokupnog stanja u društvu. Nasilnici nisu definirani u samo jednoj socijalnoj grupi nego ih ima i među obijesnim mladićima, i među liječnicima, nastavnicima, vjerskim službenicima kaže Bajramović.

Šokantni slučajevi

U posljednjih nekoliko godina samo na području Tuzlanske županije zabilježen je enorman porast slučajeva seksualnog nasilja nad djecom. Neki od najbizarnijih i najbrutalnijih su silovanje maloljetnice u Mejdanu, prošlogodišnja optužnica protiv Vahdeta Mujkanovića i Šuajba Majdančića zbog seksualnog odnosa sa 13-godišnjakinjom, iživljavanje očuha nad desetomjesečnom bebom u Teočaku, djevojčice koju su roditelji tjerali na prostituciju te slučaja orgijanja nad alkoholiziranom i nadrogiranom 15-godišnjakinjom u Živinicama.
Credibility: UP DOWN 0

Additional Reports

Mladić na fb objavio fotografije nage 16-godišnje djevojke

10:52 Feb 19, 2013

Tuzla, BiH, 1.59 Kms

Zločin u Tuzli: dva muškarca uz prijetnju pištoljem silovali djevojku

19:20 Dec 30, 2010

Tuzla Canton, Bosnia and Herzegovina, 1.78 Kms

Bez zdravstvene knjižice, deset dana nosila mrtvu bebu

22:24 Nov 30, 2011

Tuzla, 1.93 Kms

Strah i trepet u Tuzli: Masovna silovanja u Tuzlanskoj županiji!

11:44 Dec 01, 2010

Živinice, Tuzla Kanton, 2.04 Kms

Deset dana nosila mrtvu bebu u stomaku

13:22 Dec 01, 2011

Živinice kod Tuzle, Bosnia and Herzegovina, 2.04 Kms