Unverified

Skandal u Četvrtoj gimnaziji na Ilidži: Profesor geografije prijavljen za seksualno uzemiravanje učenice

12:45 Dec 14 2011 Sarajevo, Bosnia Herzegovina

View original report on: Bosnia and Herzegovina

Description
Učenica trećeg razreda sarajevske Četvrte gimnazije na Ilidži prijavila je školskoj upravi da ju je profesor geografije Šefik Ćorić seksualno uznemiravao. Ovo je za "Dnevni avaz" sinoć potvrdio i direktor ove gimnazije Šefik Dželović.

Ruka u dekolteu

Navedeni slučaj desio se, navodno, 1. decembra u kabinetu geografije nakon časa na kojem je Ćorić maturantima dijelio teme za maturski rad.

- Učenica je kod mene došla u pratnji prijateljice i pedagoginje škole Ešefe Čengić. Plakala je, taj plač je bio vrlo bolan. Mislio sam da je nezadovoljna nekom ocjenom, međutim, kada sam čuo cijelu priču, bio sam zabezeknut. Djevojka je počela pričati kako se, iz do sada meni neutvrđenih okolnosti, našla na času geografije kada je profesor Šefik Ćorić učenicima četvrtog razreda dijelio teme za maturski rad. Ispričala mi je da je Ćorić kada je završio s maturantima, kazao da mogu ići, a nju je na izlasku zaustavio. Rekao joj je da će i njoj dati temu za maturski rad - tvrdi Dželović.

Učenica se, plačući, ispovjedila direktoru.

- Ispričala mi je kako je profesor uzeo miris i počeo se parfemisati, zatim je, kako mi je kazala, prišao njoj i pokušao da zavuče ruku pod njen pazuh ispod jakne. Ona se na to trznula, a on je tad parfemom s određene distance prsnuo po njenom vratu. Potom je zavukao ruku u njen dekolte da joj razmaže miris. Ona je istrčala na hodnik, gdje ju je zatekla drugarica s kojom je otišla do pedagoginje - pojasnio nam je Dželović, ističući da je pozvao i druge učenike koji su tada počeli otkrivati šta se sve dešavalo na časovima geografije i izletima koje je profesor Ćorić organizirao.

Srednjoškolci su direktoru kazali kako se dešavalo da Ćorić u toku ispitivanja učenika daje komentare, poput: "Dobro ti stoje te farmerke!", na šta su mu učenici odgovarali: "Ne trebate ocjenjivati izgled". Srednjoškolci su također potvrdili navode ove maloljetne učenice kao i slučaj kada joj je Ćorić na prošlogodišnjem planinarskom izletu u Goranima kod Visokog prišao u mraku da bi je dodirivao.

Sporni izlet

- Profesor Ćorić je tada organizirao izlet za članove svoje planinarske sekcije, čiji član nije navedena djevojka, ali je, kako mi je kazala, prisustvovala izletu jer ju je Ćorić pozvao - tvrdi Dželović.

Direktor Dželović ocjenjuje da je profesor Ćorić neprofesionalno pustupio jer je spavao u istoj sobi gdje i učenici. Ista djevojka mu je ispričala da je profesor Ćorić ustao tokom noći i da ju je dirao po stomaku.

Nakon prijave učenice direktor je odmah pozvao profesora, koji je sve negirao. Kazao je samo da jeste naparfimisao učenicu, ali da nije bilo nikakvog kontakta s djevojkom. Nije, također, negirao da je tokom izleta spavao u istoj sobi gdje i učenici.

Direktor je 2. decembra formirao Disciplinsku komisiju, koja je 5. decembra suspendirala profesora Ćorića s nastave. Komisija ispituje navedene pritužbe i izvještaj na direktorovom stolu trebao bi se naći u petak. U najgorem slučaju, profesoru geografije prijeti otkaz.

Dželović tvrdi da je o cijelom slučaju, kao direktor, morao obavijestiti i MUP Kantona Sarajevo.

Ugrožen žirant

Po školi kruže priče da je među članovima Disciplinske komisije i profesorica koja je, kako nezvanično saznajemo, Ćorićev žirant za kredit. Ukoliko on dobije otkaz, ona će morati plaćati njegov kredit.
Credibility: UP DOWN -1