Kako izvijestiti

ŠTA MOŽETE ZABILJEŽITI NA MAPI

Bilo koje iskustvo, izvještaj ili slučajevi nasilja nad ženama koji su se desili online ili kroz upotrebu informaciono-komunikacionih tehnologija, poput mobilnih telefona i interneta.

Možete dokumentovati vlastito iskustvo, ili pitati ženu/djevojku koju poznajete da podijelite njeno.

Ukoliko želite dokumentovati priču koja nije vaša, pobrinite se da imate dozvolu osobe čija je priča da tu priču podijelite.

Takođe možete ispričati priču anonimno, kako biste zaštitili vaš identitet ili identitet osobe čija je priča, tako što ćete promjeniti važne detalje poput vašeg/njenog imena, godina, zaposlenja i lokacije (izaberite šire područje). Ovo će omogućiti da se vaša priča čuje, bez rizikovanja privatnosti osobe koja prenosi priči ili osobe čija je priča u pitanju.

Priče iz medijskih izvještaja takođe mogu biti mapirane ovdje. Ovo možete napraviti sami kada se neka priča objavi, ili okupiti grupu prijatelja kako biste pregledali izvještaje određenog medija u posljednjih godinu dana.

Svaka priča je važna.

KAKO DA DODATE VAŠU PRIČU NA MAPU

1) Pošaljite nam informacije emailom: map@takebackthetech.net Ako ne želite koristiti online formular, možete nam poslati email na adresu iznad i na taj način podijeliti vaše iskustvo. Javite nam šta se desilo, gdje – online ili offline, koja tehnološka platforma je korištena, ko je zloupotrebitelj – je li to bio neko koga poznajete, napoznata osoba, grupa ljudi, vladina institucija, ili privatna kompanija poput Yahoo!-a Ili Facebook-a.

Mi ćemo vašu priču dodati na mapu, zajedno sa detaljima koje nam pošaljete. Ako neki dio priče želite sačuvati privatnim, naglasite to i mi to nećemo uključiti u mapu. Nećemo koristiti vaše ime ili email adresu kada postavljamo informacije, i označičemo generalnu lokaciju (npr. grad ili zemlju).

2) Pošaljite izvještaj
Možete pisati o vašem iskustvu direktno u formularu „Pošalji izvještaj“

a) Naslov izvještaja
Dajte vašoj priči naslov i napišite je ovdje. To može biti rečenica koja ukratko opisuje vaše iskustvo, ili ako izvještavate o nečemu što je objavljeno u medijima, naslov novinskog teksta.

b) Opis
Ovo je dio u kojem dijelite vašu priču. Opišite šta vam se desilo u onoliko detalja koliko mislite da je potrebno. Ukoliko želite mapirati izvještaj iz novina, možete kopirati tekst ovdje.

c) Datum i vrijeme
Ondje gdje je to relevantno, možete kliknuti na „Uredi datum“ i izabrati datum kada se nasilje desilo, ili kada su novine u kojima je tekst objavljene. Ako je to nešto što se desilo prije nekoliko mjeseci, možete izabrati samo godinu i mjesec kada je počelo. Ako šaljete izvještaj u vrijeme kada se nasilje dešava, možete ostaviti datum i vrijeme kako stoje.

Postoji ukupno pet kategorija. Molimo vas da izaberete opcije koje najbolje opisuju vaše iskustvo u svakoj od kategorija. One su:

  • Vrsta nasilja nad ženama – Sa kojom vrstom nasilja ste se susrele?
  • Zloupotreba - Na koji način se izvršila? Šta je uradio zloupotrebitelj ili počinitelj nasilja?
  • Povrede - Sa kojim povredama ste se susrele usljed zloupotrebe ili nasilja?
  • Tehnološke platforme - Koji tipovi IKT alatki su korišteni, ili gdje se nasilje desilo?
  • Zloupotrebitelj/nasilnik - Ko je zloupotrebitelj/nasilnik?

Za više informacija o svakoj kategoriji i o postojećim opcijama, pogledajte na dnu stranice.

d) Vaše ime i email adresa
Ako vam to nije neugodno, možete uključiti vaše ime (ili pseudonim) i email adresu ovdje. Mi privatnost shvatamo veoma ozbiljno, vaša emai adresa će biti korištena samo da vas kontaktiramo ako trebamo dodatno pojašnjenje ili verifikaciju. Neće biti podijeljena sa bilo kim, i nećemo vam slati nikakve druge tipove email poruka. Takođe, možete ovo polje ostaviti praznim.

e) Mapa
Ovdje označite lokaciju na kojoj se nasilje desilo ili dešava. Zbog zaštite privatnosti, nemojte izabrati vašu adresu stanovanja. Generalna informacija o lokaciji je dovoljna za svrhe ove mape, na primjer, vaš grad ili regija.

Kliknite mišem na direktno na vašu lokaciju na mapi. Prvo je udaljite i pronađite vašu zemlju, a onda je približite kako biste pronašli vašu regiju ili grad. 

Ispod mape se nalaze četiri ikone. Možete koristiti prvu ikonu kockastog oblika kako biste izabrali šire područje, ili ikonu koja izgleda kao olovka kako biste označili određeno područje na mapi. Ako dokumentujete nešto što se desilo na više lokacija, možete ih označiti pojedinačno ili koristiti kvadrat da označite šire područje. Podsjećamo. molimo vas da ne označavate vašu adresu stanovanja.

Ukoliko pogriješite, možete izbrisati oznaku tako što ćete izabrati „izbriši posljednje“ (za posljednji unos), „izbriši odabrano“ (za nekoliko oznaka) ili “očisti mapu” kako biste izbrisali sve).

Unesite ime grada i države ispod naslova “refine location” (specifična lokacija)

f) Link izvora vijesti
Ako mapirate novinske izvještaje, ovdje dodajte URL link ili web adresu novinskog teksta.

g) Link za eksterni video
Ako je vaša inicijativa dio kreativne kampanje koja uključuje video, dodajte URL link ili web adresu stranice na kojoj je video postavljen.

h) Postavi fotografije
Ovdje možete postaviti skenirane novinske izvještaje, printscreen-oveili hakirane sajtove.

i) Pošalji
Kada popunite formular, kliknite na “Pošalji” dugme i vaša priča će postati dio globalne inicijative mapiranja nasilja nad ženama provedenog korištenjem tehnoloških alatki.

KATEGORIJE I OPIS

Ovo su kategorije koje želimo uključiti na mapu, kako bi bolje razumjeli različite forme nasilja nad ženama provedenog korištenjem tehnoloških alatki i šta ono podrazumijeva. To će nam pomoći da gledamo na ove priče kao na cjelinu, kao i u identifikovanju pitanja kojima se trebamo pozabaviti u našem zagovaračkom radu.

1) Vrste nasilja nad ženama
Sa kojim vrstama ste se lično susrele?

a) Kulturološki opravdano nasilje nad ženama
Kulturološke norme i stavovi koji podržavaju stalno nasilje nad ženama u prikrivenim i vidljivim oblicima. To može biti u beznačajno prosljeđivanje seksitičke šale koja promoviše ideju da su žene manje vrijedne od muškaraca i da su ništa drugo do seksulani objekti, ili pravljenje Facebook grupe koja promoviše razne načine silovanja djevojaka. Kako je kultura u tvom okruženju doprinjela povećanju nasilja nad ženama?

b) Online uznemiravanje i cyberstalking (praćenje i uhođenje preko inteneta)
Mobilni telefoni, socijalne mreže kao Orkut, alati koji služe za geolociranje kao Foursquare, ukratko sve što nam omogućava da se umrežavamo i međusobno komuniciramo, istovremeno se zloupotrebljavaju s ciljem praćenja naših mreža, prijatelja/ica, kretanja i aktivnosti. Bezbroj žena širom svijeta su primile uznemiravajuće SMS poruke, što je podstaklo njihov strah da ih posmatraju oni koji ih žele povrijediti. To je imalo uticaja na njihovo slobodno i potpuno učešće u zajednici. Da li ste ikada lično iskusile ili čule za slučaj online uznemiravanja ili cyberstalkinga (praćenje i uhođenje preko inteneta)? Podjelite vašu priču.

c) Nasilje u partnerskom odnosu
Tehnologija je omogućila parovima da se izražavaju na razne načine kroz kreiranje i dokumentovanje privatnih trenutaka i komunikacije putem video zapisa, fotografija i sl. Evidentno je da partneri/ke rijetko raspravljaju o privatnosti, npr. kada da izbrišu materijale, i šta u slučaju prekida. Ženske organizacije primaju sve više i više poziva od žena koje su u strahu da ostave nasilne partnere, uslijed prijetnji od objavljivanja privatnih i intimnih materijala. Na koji način posmatrate tehnologiju u kontekstu intimnog partneskog nasilja?

d) Seksualni napadi i silovanje
Učenici i učenice jedne južnoafričke škole, ne samo da nisu reagovali/e nego su svojim mobilnim telefonima snimili silovanje, te snimke proslijeđivali/e dalje. Žena iz SAD-a je silovana kada je njen bivši dečko postavio, u vidu online oglasa, poziv “veoma nasilnom muškarcu koji nema obzira prema ženama”. Tehnologija može povećati intenzitet nasilja kroz beskrajno kopiranje i proslijeđivanje, te kroz mogućnost pretrage ili postavljanja lažnih informacija o svojim žrtvama. Da li se to desilo nekome iz vaše okoline?

e) Nasilje usmjereno ka određenim zajednicama
Nasilje usmjereno ka određenim zajednicama zbog rodnog identiteta, seksualne orijentacije ili politike. Web stranice mnogih ženskih organizacija bile su hakovane zbog svojih zalaganja za rodnu ravnopravnost i feminizam. Blogeri/ke koji/e su spominjali diskriminaciju, takođe, su se susreli sa napadima i porukama koje su imale za cilj da umanje mogućnost njihovog izražavanja u online sferi. Poznati su i primjeri uspostavljanja raznih grupa s ciljem pozivanja na nasilje protiv drugih grupa čiji članovi/ce su određenog roda ili seksualne orjentacije, uključujući transrodne osobe, zagovarače i lezbejke. Da li znate na koji način se može koristiti tehnologija da bi se targetirale određene zajednice zbog svog rodnog ili seksualnog identiteta ili politike?

f) Drugo
Razni oblici nasilja koji nisu pokriveni prethodnim kategorijama.

2) Zloupotreba
Na koji način se vrši? Šta je uradio zloupotrebitelj ili počinitelj nasilja?

a) Pristup privatnim podacima
Pristup vašim privatnim informacijama bez vašeg odobrenja. Pristup vašim korisničkim računima, krađa šifri, korištenje vašeg kompjutera koji ima pristup vašim podacima, itd.

b) Fotografisanje ili video snimanje bez vašeg pristanka
Fotografisanje ili video snimanje bez vašeg pristanka ili znanja.

c) Posmatranje i praćenje
Posmatranje i praćenje vaših online ili offline aktivnosti i vašeg kretanja

d) Brisanje, mjenjanje ili lažiranje osobnih podataka, fotografije/video snimci
Brisanje vaših emailova, kreiranje lažnih osobnih podataka, manipuliranje i mjenjanje fotografija i video zapisa na kojima se nalazite.

e) Ponovljeno uznemiravanje
Ponovljeno i neželjeno uznemiravanje kroz poruke, kontakt, objavljivanje informacija o vama na internetu.

f) Prijetnje nasiljem/ucjene
Slanje prijetećih poruka ili ucjene uz prijetnje objavljivanja osobnih fotografija i sl.

g) Krađa identiteta, novca ili imovine
Krađa identita kroz otvaranje lažnih korisničkih računa pod vašim imenom, korištenje vaših šifri za podizanje novca sa vašeg računa, itd.

h) Dijeljenje privatnih informacija
Dijeljenje privatnih informacija i komunikacija preko videa, fotografija, putem emaila, bez vašeg znanja ili pristanka.

i) Ostalo
Razni oblici nasilja koji nisu pokriveni prethodnim kategorijama

3) Povrede
Sa kojim povredama ste se susrele usljed zloupotrbe ili nasilja?

a) Fizičke povrede
Napad, prebijanje, fizičke povrede.

b) Emocionalne ili psihičke povrede
Depresija, anksioznost, život u strahu, itd.

c) Seksualne povrede
Seksualno uznemiravanje, napad, silovanje, itd.

d) Povreda reputacije
Šteta nanesena vašoj reputaciji, vašem kredibilitetu na poslu, u vašoj zajednici ili šire.

e) Gubitak identiteta
Gubljenje online korisničkih računa ili mogućnosti da pristupite vlastitom online sadržaju uslijed zloupotrebe vašeg imena za kreireanje lažnog korisničkog računa.

f) Gubitak imovine
Gubitak novca, sadržaja, imovine, itd.

g) Ograničeno kretanje
Umanjena ili izgubljena mogućnost slobodnog kretanja i učešće u online i offline prostoru.

h) Cenzura
Izgubljena mogućnost slobodnog izražavanja i angažovanja u online sferi.

4) Tehnološke platforme
Koji tipovi IKT alatki su korišteni, ili gdje se nasilje desilo? Slijedi lista platformi koje smo identifikole/i.

a) Mobilni telefoni
b) Radio
c) Televizija
d) Forumi, mailing liste, oglasi
e) Facebook
f) Druge socijalne mreže (npr. Orkut)
g) Twitter
h) YouTube
i) Online chatovi (Skype, IM)
j) Geolociranje (maps, 4square)
k) Email
l) Web kamera
m) Ostalo

5) Zloupotrebitelj/nasilnik
Ko je zloupotrebitelj/nasilnik?

 

a) Neko poznat
Prijatelj, muž, bivši partner, kolega...
b) Neko nepoznat
Stranac ili niste sigurne, jer je identitet bio skriven..
c) Grupa ljudi
Različiti ljudi udruženi sa zajedničkim ciljem ili djeluju pojedinačno, a krajnji rezultat je zloupotreba ili nasilje.
d) Internet platforme (npr. Facebook)
Nasilje se desilo zbog odluka, aktivnosti ili uloge koju je odigrala privatna kompanija uslijed ponude određenih usluga.
e) Vlada (npr. policija, bolnica)
Nasilje je uzrkovala osoba iz vlade ili javne institucije kao što je policija, vojska, bolnica, itd.
f) Ostalo
Zloupotrebitelj/nasilnik nije pokriven gore navedenim kategorijama.