O inicijativi

Od 2005. godine APC radi na jačanju kapaciteta aktivista/kinja za ženska prava, kao i organizacija da koriste moderne tehnologije u svom radu s ciljem zaustavljanja nasilja nad ženama. Ujedno i da ponude odgovor rastućem problemu nasilja nad ženama koje se dešava uz pomoć tehnologije. Još 2006. godine kampanja Vratimo kontrolu nad tehnologijom (Take Back the Tech campaign) uputila je poziv svim osobama koje koriste informaciono komunikacione tehnologije - naročito žene i djevojke - da preuzmu kontrolu nad tehnologijom i strateški je koriste (mobilni telefoni, blogovi, websajtovi, digitalne kamere, email, podkast i ostalo) za aktivizam protiv rodno uslovljenog nasilja. Od 2009 - 2011. godine znanja i vještine koje se tiču ove oblasti su unaprijeđene. Rezultati "Vratimo kontrolu nad tehnologijom! Zaustavimo nasilje ad ženama" demonstrira potrebu za korištenjem novih alata s ciljem da se nađu rješenja za zaustavljanje nasilja koje se dešava online.

Naše iskustvo je pokazalo da se najviše slučajeva nasilja nad ženama koje se dešava uz upotrebu tehnologije, odnosi se na uhođenje, seksualno uznemiravanje, nadziranje, ugrožavanje privatnosti, te neovlaštenu upotrebu i manipulaciju osobnim podacima što može uključivati fotografije i video zapise. Pokazalo se i da je broj ovih štenih aktivnosti svakim danom sve veći i veći. Žene i djevojke koje se nađu u neugodnim situacijama često ne znaju na koji način da zaustave štetne aktivnosti. Često i ne postoje jasne upute, kako odgovoriti novoj vrsti nasilja. Ili ako postoje nisu u potpunosti prilagođene situaciji. U takvim okolnostima od pomoći je izvještaj "Glasovi unutar digitalnog prostora" koji ovo pitanje razrađuje do najsitnijh detalja.

Nasilje se dešava online. Često državne institucije i države u mnogim djelovima svijeta, ostanu nijeme na ovu vrstu nasilja koje je u porastu. Bez dokumentacije slučajevi online nasilja ostaju neprepoznati, te isključeni i neshvaćeni, a samim tim ne radi se na njihovom rješavanju.

Mapiraj! Priključi se inicijativi!


Poziv na mapiranje je poziv na svjedočenje koje za cilj ima da učini nevidljivo vidljivim. Vratimo kontrolu nad tehnologijom! poziva žene i djevojke da preuzmu kontrolu nad tehnologijom i ispričaju svoje priče, podjele svjedočenja i doprinesu stvaranju narativa o različitim formama nasilja sa kojima se susreću.

Ovdje se radi o našem zahtjevu svijetu da se vidi ono što se ne želi vidjeti, ili što se samo vidi kroz objektiv senzacije ili užasa. Želimo sakupiti provjerena svjedočenja s ciljem da se aktivno priključimo u stvaranju svijeta gdje se nasilje nad ženama osuđuje.

Pozivamo da se uspostave veze sa ženama čije priče su na neki način izolirane, "nedovoljno značajne" ili one koje odudadaraju od standarda s ciljem da se stvori slika na globalnom nivou, a koja se tiče nasilja sa kojim su suočene žene i djevojke. Ujedno želimo pokazati i da je svaka priča bitna. Svaka priča je malo dio koji tvori cjelinu koju druge osobe koje vide, na koju reaguju, govore, odgovaraju, ruše, transformišu.

Ova incijativa je o feminističkom poznavanju, predstavljanju, svjedočenju. Kao i o zahtjevu da se pokrenu promjene. Dio kampanje Vratimo kontrolu nad tehnologijom! je "Zaustavi nasilje: ženska prava i bezbjednost online". To je rezultat saradnje i zajedničkog napora organizacija i pojedinaca/ki širom svijeta da se dokumentuje, ispričaju priče i izgradi izvor dokaza o nasilju nad ženama koje se dešava online ili kroz korištenje informaciono komunikacionih tehnologija (npr. mobilni telefoni).
 
Priče će se koristiti s ciljem da se zagovara, prizna i obešteti nasilje nad ženama koje se dešava online na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou. Koristit će se i za jačanje kapaciteta žena i djevojčica da prijave i da se uhvate u koštac sa nasiljem kojem vrlo lako mogu biti izložene i za rad organizacija koje se bave pitanjima ženskih ljudskih prava, te za zagovaranje prava na Internet.

Mapu je inicirala Asocijacija za progresivne komunikacije (APC), a izgrađena je zahvaljujući organizacijama i kolektivima koje nabrajamo u nastavku. Mape, podjeljene po državama, se integriraju u globalnu.

  • One World Platform for Southeast Europe (OWPSEE), Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Srbija
  •  https://ba.takebackthetech.net/
  • Colnodo, Kolumbija https://co.takebackthetech.net/mapit/
  • Si Jeunesse Savait, Demokratska republika Kongo https://cd.takebackthetech.net/mapit/
  • KictaNet, Kenija https://ke.takebackthetech.net/mapit
  • Bytes for All, Pakistan     https://pk.takebackthetech.net/mapit
  • Foundation for Media Alternatives (FMA), Filipini https://ph.takebackthetech.net/mapit
  • Erika Smith, APC   https://mx.takebackthetech.net

Mapiraj! Pozivamo te da prijaviš slučajeve iz svoje zemlje ili iz drugih područja. Daj svoj doprinos izgradnji jakih dokaza koji će postaviti temelj eliminaciji nasilja nad ženama!

Aktivnosti se implementiraju zahvaljujući Nizozemskom ministarstvu vanjskih poslova 'Fond liderstvo i mogućnosti za žene'(Funding Leadership and Opportunities for Women - FLOW).